top of page
  • Foto van schrijverMaura Melis

Wat moet je kunnen om coach te worden?

Bijgewerkt op: 25 okt. 2018

Soms is het lastig uit te leggen wat een coach juist doet. Je bent niet echt iets aan het maken, zoals een stoel, een tafel, een kraan, ... om maar een paar dingen te noemen. De dienst die je levert blijft soms ook vaag. We leveren geen vast omschreven dienst zoals leerkrachten, ambtenaren of boekhouders dat doen. We staan ook weigerachtig tegenover resultaatsverbintenissen want die hangen te veel af van de inzet van de andere partij.

Dus ja, soms vind ik het lastig om mezelf coach te noemen. Want hoewel je weet dat je aanwezigheid voor een toegevoegde waarde zorgt, zet je de pluimen op de hoed van je klant. Ben je als coach ten dienste van een proces, waarbij je nooit kan meten wat het effect van jouw aanwezigheid is geweest. En zoals we in deze moderne tijden zo graag willen 'meten om te weten', weet je het dus niet. Ja, je voelt het wel. Maar ga dat maar eens uitleggen in mentale contexten waar op het einde van de rit alles in cijfers en tabellen wordt uitgedrukt. Heel fijn dus om deze TED-talk voorbij te zien komen, van iemand die helemaal uit een ander domein komt en zo mooi de meerwaarde van coaching kan omschrijven.


Meteen geeft hij ook het antwoord op de vraag "Wat moet je kunnen om coach te worden?"

Niets! Iedereen kan een ander coachen. Je hebt wel nood aan een aantal basishoudingen om een coach proces te kunnen begeleiden:

  • Oprechte interesse in anderen.

  • Accepteren dat je expertise altijd beperkt is en bereid zijn dit ook toe te geven: het is vooral je kritische en nieuwsgierige blik die je de juiste vragen doet stellen.

  • Bereid zijn anderen te laten groeien, ook al wil dit zeggen dat ze boven je uit kunnen stijgen

Concreet wil dit vooral zeggen dat je vooral in staat moet zijn je ego te parkeren. En dit zowel door de coach als door de coachee, want zolang er ego's in de kamer rondlopen, valt er langs beide kanten bitter weinig te leren.


Veel kijkplezier!

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page